Parchetul triplustratificat / dublustratificat este cea mai potrivita alegere pentru incalzirea in pardosealla iar conditiile tehnice obligatorii pentru montaj sunt:

1. Umiditatea relativa a aerului 40 – 60 %

2. Tempetarura ambientala minimum 18°C

3. Temperatura sapei maximum 20 °C


Protocolul de incalzire si racire a sapei pentru montajul pardoselii: Inainte de punerea in functiune a sistemului de incalzire, sapa trebuie sa parcurga perioada de uscare si maturizare recomandata de producator.


Se ridica temperatura conductei de alimentare incepand de la 25°C, zilnic cu 5°C pana se atinge temperatura maxima ( 45- 50°C). Se mentine temperatura maxima cateva zile, cel putin o zi pentru fiecare centimetru de sapa. Dupa aceea se coboara zilnic temperatura cu 5°C. Per total perioada trebuie sa fie de cel putin 14 zile.


Dupa racirea instalatiei trebuie inspectata sapa pentru a se observa daca apar eventuale modificari de ordin structural (fisuri, crapaturi). Cu o zi sau doua inainte de instalarea pardoselii se opreste incalzirea sau se reduce tempreatura astfel incat temperatura din pardoseala sa nu depaseasca 20°C. Temperatura ambientala trebuie sa fie de minim 18°C si temperature din sapa de minim 15°C.


Montajul parchetului se va face dupa ce, timp de minim o saptamana, parchetul si materialele au fost aclimatizate in locatia respectiva. Nu se utilizeaza adeziv acrilic sau poliuretanic ci doar silanic datorita elasticitatii sale sporite.


Dupa montaj temperatura trebuie mentinuta intre 15 si 20°C timp de 2 -3 zile, dupa care poate fi ridicata gradual pana la cota optima. Inainte de montarea parchetului trebuie verificata umiditatea remanenta a sapei, cu ajutorul higrometrului Valoarea maxima admisa este de 1.8% la sapa de ciment si 0.3% la sapa de mortar cu sulfat de calciu. Probele trebuie luate in diferite locuri ale camerei/ camerelor. In timpul functionarii instalatiei de incalzire temperatura la nivelul pardoselii nu trebuie sa depasesca 27°C.


Temperaturile mai mari sau mai mici din timpul functionarii instalatiei de incalzire precum si umiditatea ambientala neadecvata pot dauna parchetului si pot duce la aparitia rosturilor intre lamele, la deformari ale placilor sau chiar crapaturi.


Pentru mentinerea umiditatii relative a aerului in limitele recomandate 40 – 60 %, in sezonul rece , odata cu pornirea instalatiei de incalzire, se recomanda utilizarea unui umidificator. In sezonul cald umiditatea ambientala poate depasi limita maxima admisa, influentata fiind de conditiile climatice specifice si in acest caz se recomanda folosirea unu dezumidificator.