INSTRUCTIUNI INTRETINERE PARCHET

Parchetul din lemn masiv este un produs natural avand caracteristici care nu pot fi reproduse de catre niciun fel de material. Designul unic al fiecarei piese precum si forma finala in care fiecare piesa nu seamana cu nicio alta piesa, fac ca parchetul fiecarui client sa fie unic in felul sau. Pentru a beneficia de confortul si designul oferite de catre parchetul masiv, trebuie respectate o serie de elemente.


UMIDITATEA

Umiditatea lemnului este in momentul montajului in jurul valorii de 9%, plus-minus maxim 2%, ceea ce ii confera o stabilitate si durabilitate foarte bune. Umiditatea lemnului este influentata de catre umiditatea cladirii si aici se au in vedere elementele din care este confectionata aceasta (beton, pereti, zugraveli, geamuri, etc), precum si de anotimpul si conditiile atmosferice existente in zona in care locuiti. In continuare incercam sa va informam asupra unor situatii care apar pe parcursul utilizarii parchetului din locuinta dumneavoastra astfel incat sa fiti avizat pentru a preveni eventualele neplaceri cauzate de catre o serie de factori pe care dumneavoastra este posibil sa nu-i luati in calcul.


ZUGRAVITUL

In cladirile in care se monteaza parchetul, finisarea zugravelilor trebuie executata pana in etapa varului final, acesta aplicandu-se dupa montajul si finisajul parchetului. Pentru executarea etapei de finisare a zugravelii este importanta protejarea suprafetelor de parchet. Aceasta operatiune, datorita faptului ca indiferent de finisaj contine cantitati mari de apa, nu trebuie sa influenteze negativ calitatea finisajului parchetului.

In acest sens se recomanda ca inainte de etapa de finisare a zugravelilor, spatiile in care urmeaza sa fie efectuata aceasta operatiune sa fie puternic ventilate si sa aiba o umiditate atmosferica de maxim 55% si o temperatura cuprinsa intre 15 si 23 grade Celsius.

Daca aceasta conditie este indeplinita, peste suprafata de parchet se vor aseza placi de carton ondulat iar peste acesta se va aseza o folie din plastic care sa etanseze intreaga suprafata. Pentru plinta se vor folosi role de hartie autoadeziva, suprafata acesteia trebuind sa fie acoperita integral. Operatiunea de zugravit final nu trebuie sa dureze mai mult de trei zile, in toata aceasta perioada fiind obligatorie ventilarea permanenta a spatiului si o temperatura in limita a 15-23 grade Celsius. Ferestrele trebuie lasate intredeschise si pe timpul noptii astfel incat umiditatea de pe pereti sa poata fi transportata in exteriorul cladirii iar aerul proaspat sa poata stabiliza umiditatea atmosferica interioara.

Dupa cele trei zile folia din plastic si cartonul vor fi inlaturate astfel incat sa nu se creeze sub acestea o crestere a umiditatii fara posibilitatea reducerii acesteia, din cauza ca aceasta se creeaza sub folia de plastic datorita efectului de sera. De asemenea dupa terminarea zugravelii, hartia autoadeziva fixata pe plinta va fi inlaturata pentru a nu strica aspectul lacului aplicat pe aceasta.

Pastrarea suprafetei acoperita o perioada mai mare de timp va conduce in final la o crestere a umiditatii parchetului si implicit aceasta va exercita o presiune asupra chitului dintre piese prin dilatarea acestuia. Primele semne apar in cel mult o saptamana-doua de la data finalizarii lucrarilor de zugravit si se manifesta prin deformarea marginilor pieselor pe laturile longitudinale, acest lucru fiind observat vizual si tactil prin plimbarea mainii pe suprafata parchetului.


ATENTIE In prima luna dupa finalizarea lucrarilor de zugravit, ventilati puternic si continuu toate spatiile pentru ca evaporarea apei din pereti are o durata destul de indelungata, inchiderea spatiului nepermitand eliminarea acestuia in exterior iar materialele, cum este lemnul, vor incepe sa absoarba surplusul de umiditate si in consecinta poate conduce la compromiterea lucrarii.

De asemenea, la cladirile noi, in momentul in care se porneste caldura, trebuie verificate toate tevile, caloriferele si robinetii pentru a nu exista scurgeri de apa si obligatoriu operatiunea va fi insotita de o ventilare puternica a spatiului deoarece lucrarile executate in perioada de vara sau vara-toamna nu sunt uscate complet si in acest moment eliminarea apei ramase in interiorul peretilor poate sa declanseze o crestere a umiditatii interioare, lucru care afecteaza negativ parchetul si tamplaria sau mobilierul din lemn existent in spatiile respective, desi au trecut cateva luni sau saptamani de la finalizarea lucrarilor.


IARNA

Modificarea umiditatii poate conduce la aparitia unor probleme care conduc la modificarea dimensionala a pieselor. Astfel o crestere a temperaturii la peste 25 grade Celsius conduce la o pierdere a umiditatii si la crearea unui dezechilibru care poate conduce la scaderea dimensionala a pieselor de parchet, aparand acele fisuri intre lamele.

De asemenea, daca perioada cu temperatura ridicata are o durata mare de timp, exista riscul ca si adezivul folosit sa piarda umiditatea si astfel sa nu-si mai poata indeplini functiile. In perioada de iarna in spatiile incalzite umiditatea relativa a aerului scade foarte mult iar piesele de parchet sunt supuse pierderii umiditatii intr-un ritm accelerat.

De obicei, odata cu cresterea temperaturii, mai ales in perioadele de iarna se inregistreaza si o scadere a umiditatii aerului.

Primul semn ca avem aceasta problema este aparitia unor spatii foarte mici intre piesele de parchet, avand dimensiuni de maxim 0,3 mm.

Rezolvare:

 • echilibrati temperatura la nivelul de maxim 22 grade;
 • refaceti umiditatea atmosferica in jurul valorii de 40-55%;
 • aerisiti foarte bine aceste spatii
 • efectuati o stergere zilnica a suprafetei cu produse BONA de intretinere, pana dispar microspatiile.

Nu se va folosi multa apa ci se va prelungi perioada de intretinere.

Temperatura foarte scazuta conduce implicit la o crestere a umiditatii aerului si in consecinta la o hidratare exagerata a lemnului aflat in spatiul respectiv. Primele semne ale aparitiei acestei probleme sunt deformarea fiecarei piese de parchet, in general asociata cu o crestere a umiditatii lemnului (13-14%) si care este vizibila prin faptul ca fiecare piesa are marginile un pic ridicate. Plimband mana pe suprafata parchetului, aceste denivelari se simt, iar in cazul in care parchetul este asezat englezesc, se observa linii care delimiteaza fiecare sir de piese.

Rezolvare:

 • echilibrati temperatura in jurul valorii de 15 grade minim;
 • efectuati o ventilare a spatiilor pentru refacerea umiditatii in jurul valorii de 40-55%.

VARA

In perioada de vara apare riscul cresterii umiditatii aerului, datorata in primul rand geamurilor foarte mari care pot crea efect de sera, ajungandu-se la o umiditate a aerului in jurul valorii de 70-80%. In aceste conditii apare fenomenul de deformare a pieselor prin ridicarea marginilor fiecarei piese; la fel se poate observa cu ochiul liber si de asemenea, plimband mana pe suprafata parchetului, se simt aceste denivelari.

Rezolvare:

 • ventilarea zilnica a spatiului lasand perioade lungi geamul deschis conduce la modificarea umiditatii aerului si aducerea valorii acestuia in jurul a 40-55%.
 • daca umiditatea aerului nu scade la valori normale se va porni incalzirea astfel incat umiditatea aerului sa fie diminuata in cat mai scurt timp.


UTILIZARE CURENTA: durata de viata a parchetului dumneavoastra tine foarte mult de modul in care este protejat; astfel picioarele mobilierului ar trebui sa fie prevazute cu pasla sau cauciuc, astfel incat sa nu ramana amprente in timp in zonele unde au fost amplasate. De asemenea, scaunele trebuie dotate cu aceste dispozitive intrucat sunt mutate frecvent si pot produce zgarieturi sau o uzura exagerata a zonelor unde sunt utilizate. Scaunele de birou trebuie dotate cu role siliconice si de asemenea trebuie curatate saptamanal de praful si nisipul acumulate pe acestea, astfel incat zona de miscare sa nu fie supusa unei uzuri peste medie.

De asemenea, incaltamintea nu trebuie sa fie prevazuta cu zone ascutite sau metalice intrucat vor produce zgarieturi sau punctual deformari ale zonei in care se utilizeaza.


CONCLUZII:

Intretinerea parchetului nu trebuie sa fie o preocupare zilnica dar el necesita o atentie saptamanala, astfel o stergere a acestuia folosind mopul special de la BONA cat si solutia de intretinere conduc la o prelungire a duratei de utilizare a acestuia.

De asemenea, toate semnalele transmise de catre parchetul dumneavoastra sunt semnale care tin de confortul dumneavoastra, functionand ca un dispozitiv de protectie care are grija ca modificarile din interiorul locuintei dumneavoastra sa nu va afecteze in mod negativ, respectiv:

 • o temperatura ridicata in interior in timpul iernii asociata cu o diminuare semnificativa a umiditatii aerului sub 35% conduce la un disconfort creand senzatia de ‚nas uscat’, cu efecte negative asupra corpului uman, oboseala, etc
 • o temperatura scazuta sub 15 grade creeaza senzatia de frig si de asemenea un disconfort pentru dumneavoastra;
 • o umiditate ridicata a aerului provocata de efectul de sera sau temperaturile ridicate din timpul verii conduc la senzatia de disconfort si de asemenea la oboseala; - toate produsele din lemn aflate in interiorul locuintei dumneavoastra au de suferit si prezinta efecte similare
 • o monitorizare a acestor parametri si mentinerea lor in limitele indicate afecteaza pozitiv intreaga locuinta si de asemenea si pe locuitorii acesteia
 • considerati semnalele transmise de catre parchetul dumneavoastra ca niste elemente de protectie care au grija de dumneavoastra si de locuinta dumneavoastra
 • foarte important este sa consultati un specialist cat de urgent posibil astfel incat sa beneficiati de asistenta tehnica profesionala pentru rezolvarea si inlaturarea problemelor aparute
 • respectarea parametrilor de umiditate, temperatura si intretinere au ca urmare o durata de viata foarte lunga (70-100 ani), in tot acest interval fiind necesara doar refacerea suprafetei lacuite, care se deterioreaza datorita uzurii provocate de utilizarea zilnica.

Parchetul cu nobletea si valoarea lui va face din locuinta dumneavoastra locul perfect unde va place sa locuiti, sa fiti protejati si sa va simtiti bine.